Amenzile pentru bănci, doar praf în ochi. Bancherii dau de pământ cu ANPC-ul și fac tot ce vor ele

de: Alexandru Puiu
04 07. 2023

După ce Protecția Consumatorilor a decis să sancționeze 19 bănci prezente pe piața din România, pe motiv că ar fi descoperit „practici comerciale inselatoare savarsite cu privire la modul de calcul al ratelor”, unele instituții au atacat măsurile în instanță. Surpriză sau nu, magistrații le-au dat dreptate.

De exemplu, cel mai recent caz vizează situația celor de la Raiffeisen Bank. Banca tocmai a obţinut în instanţă suspendarea ordinului emis de ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor de credit.

“ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Judecătorii au decis că tot băncile au dreptate. Românii datori rămân „cu buza umflată”

La fel s-a întâmplat și-n cazul celor de la Banca Transilvania sau BRD. „Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la pronunțarea instanței de fond. Executorie. Cu drept de a formulă recurs în termen de 5 zile de la dată comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțată azi 23.06.2023 prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlogirea grefei instanței”, conform soluției formulate de Curtea de Apel București.

”Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreagă viață peste cap, că urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături.

În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși.

Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povara mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o drama financiară.

Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelara. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații. Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o lupta în instanța pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, declara, în luna mai, Horia Constantinescu, președintele ANPC, în momentul în care au fost lansate sancțiunile respective.